Akik idejöttek::: in English :::
Almásy Pál   
1978 körül
 
zoom »» 
Almásy, Pál
1906 (Budapest)

Az orvosi karon tanult, majd 1924-1928 között politikatudományt hallgatott, diplomáciai pályára készült. Bécsben és Heidelbergben doktorált.

1928-ban egy német sajtóügynökség olaszországi tudósítójaként kezdte meg újságírói pályáját. Latin-Amerikában készültek elsõ fotói. "Egyszer a fõszerkesztõm bejelentette, hogy a következõ héten utazom Brazíliába. Gondoltam magamban, a riportkészítést arra is felhasználhatom, hogy csinálok magamnak néhány fényképet csak úgy, emléknek. Vettem egy Leicát. Amikor visszajöttem, a Berliner Illustrirte közölte néhány riportomat, s egy-két képemet." Innentõl szinte minden évben új útra indult. 1930-1931-ben: Itália (exkluzív interjút készít Mussolini-vel). 1932-1933-ban: Belgium, Németország, Hollandia, Nagy-Britannia. A rákövetkezõ évben: Jugoszlávia, Törökország, Bulgária, Románia, Albánia. Aztán: Marokkó, Szenegál, Azori-szigetek... és így tovább. Minden földrészen és Mongólia kivételével talán minden országban járt.

1938-ban Franciaországban telepedett le, s a francia kormány külföldi tudósítójaként fényképezett többek között Kamerunban, az Elefántcsont-parton, Dzsibutiban, a Réunion-szigeteken, Zanzibárban, Madagaszkáron, Kongóban és Namíbiában. 1944. október 15-tõl svájci hivatalos tudósítóként az amerikai hadsereg vezérkara mellett dolgozik. 1952-tõl az UNESCO, a FAO, az UNICEF hivatalos munkatársa. A Francia Újságíró Továbbképzési Központ tanáraként 1972 óta újságírók, fotóriporterek generációit tanítja. Munkáit Magyarországon 1973-ban, 1987-ben, majd a Magyar Fotográfiai Múzeumban 1992-ben mutatta be.